27 Şubat 2018 Salı

WORD TANIYALIM

word ile ilgili görsel sonucuWORD ÖĞRENİYORUM


 WORD NEDİR ?

 Bilgisayarda yazı yazma ve biçimlendirme amacıyla kullanılan programlara kelime işlem
programları denilir. Aklımıza ilk gelen hiç şüphesiz word tür. Kendi alanında gayet kaliteli bir program olan word sadece yazı yazma amaçla kullanılmaz. Sayfanıza resim ve tablo gibi daha bir çok şey ekleyebilirsiniz. Haydi şimdide sekmeleri daha yakından tanıyalım...


Resim


WORD İLE NELER YAPILABİLİR ?
  • Word bir çok işlemi otomatik yapar. 
  • Yanlış yazılan bilgileri düzenler.
  • Çizim yapar. Tablo ve grafik ekler.
  • Yazıda çeşitli yazı tipleri kullanır.
  • Adres mektup birleştirilebilir.

WORD BÖLÜMLERİNİ TANIYALIM
Sekmeler: Her zaman işimize yarayacak olan bu programın sekmelerinide öğrenmek oldukça kolaydır.Soldan itibaren sekme isimleri; Dosya, Giriş, Ekle, Sayfa Düzeni, Başvurular, Postalar, Gözden Geçir, Görünüm. 
Hızlı Erişim Araç Çubuğu: Pencerenin sol üst köşesinde yer alır. Kaydet, geri al, ileri al gibi düğmeler bulunur.
Başlık:Word programının başlık kısmında programın adı ile birlikte açık olan belgenin ismi yazar. Dosyayı ilk açtığımızda adı Bel1 oluyor, siz bu ismi değiştirip adı özelleştirebilirsiniz.
Pencere Düğmeleri: Aslında bu bölüm bütün sayfalarda var ama yinede ele almak istedim. Word programını kapatan, Ekran boyutunu değiştiren ve görev çubuğuna simge durumunda indiren üç düğmeden oluşur.
Resim 
Şeritler: Komutlar, sekmeler altında kısımlar halinde  toplanmıştır. Bu kısımların her biri şerittir.Örnek vercek olursak “Giriş”  sekmesi altındaki şeritler (Pano, Yazı Tipi, Paragraf, vs.) görünmektedir.

 Düğmeler: Aslında bakarsanız bir çok şeyi düğmeler ile yapıyoruz.Örneğin düğmesi tıklandığında yazıyı koyu olarak yazarken tekrar tıklandığında koyu yazma komutunu iptal etmiş olursunuz.

Çalışma Sayfası: bu bölüm hepimizin bildiği a4 kağıdı sayfasıdır aynı zamanda cetvellerde bu sayfada bulunur.

Kaydırma Çubukları: Programda yatay ve dikey kaydırma çubukları vardır böylelikle sayafanın kontrolü sizin elinizde. 

Sayfa Numarası: Çalıştığınız sayfanın tüm sayfalara oranını gösterir. Örneğin "sayfa1/2" gibi.

 Sözcük Sayısı: Sayfanızdaki toplam kelime sayısını gösterir.

Sayfa Yakınlaştırma Düzeyi: Sayfa görünümünü yakınlaştırmak veya uzaklaştırmak için ayar çubuğu kullanılır.
 

Resim


BELGE GÖRÜNÜMLERİ

Belge görünümleri ile ilgili işlemleri yapabileceğimiz kısım, şerit üzerinde bulunan Görünüm sekmesindeki Belge Görünümleri grubu altında yer alır.

Resim
Sayfa düzeni: Belgenin kâğıt üzerindeki görünümüne en yakın olan, dokümandaki içeriklerin belgede nasıl göründüğünü görebilmemizi sağlayan ksımdır.

 Tam ekran okuma: Özellikle uzun yazılı belgelerin, üzerinde değişiklik yapmadan, sayfanın yazı tipi görünümünü geliştirerek metnin ekrandan okunmasını sağlamak için kullanılır. Bu özellik benim en çok kullandığım özelliklerden birtanesi.

 Web düzeni: Web sayfası olarak kaydedilmiş dosyalarda kullanılacak görüntü şekli olan bu özellik Web sayfası görünümüne geçmemizi sağlar.
 
 AnahatBelgeyi ana hat olarak görüntülemeyi sağlar.

 Taslak: Metin üzerinde hızlıca düzenleme yapmak için belgenin taslak şeklinde görüntülenmesini sağlayan özelliktir. Bu özellikte çok işe yarıyor..


YAKINLAŞTIRMA
Çalışmakta olduğumuz belge görünümünün içeriğini daha yakından görebilmemiz için büyütmeye (yakınlaştırmaya) veya tamamını görebilmek için küçültmeye (uzaklaştırmaya) yarar. Yakınlaştırma ve uzaklaştırma ile ilgili işlemleri yapacağımız bölüm Görünüm sekmesi altındaki Yakınlaştır grubundan yapılır.
 

Resim Resim
















CETVEL VE KILAVUZ ÇİZGİLERİ

Belgedeki nesneleri ölçmek ve hizalamak için cetvel, nesneleri hizalayabilmek için ise kılavuz çizgilerinden yararlanıyoruz.. Cetvel ve kılavuz çizgileri ile ilgili işlemlerin yapılacağı bölüme, Görünüm sekmesinde yer alan Göster/Gizle grubundan ulaşabiliriz.
 

Resim



Resim

Bu kılavuz çizgileri adı üstünde kılavuzluk yapar bize.İşleminiz bittikten sonra yazdırma aşamasına geçerseniz bu çizgiler kaybolur.

WORD BELGESİ NASIL KAYDEDİLİR ?

Kaydetmek istediğiniz dosyayı açın. 

Resim


Yeni boş bir belge oluşturmak istiyorsanız şablonlar başlığı altında yer alan boş ve yeni seçeneği seçildikten sonra Boş belge işaretlenerek pencerenin sağ alt bölümünde yer alan oluştur düğmesine tıklanıp belge oluşturulur.

 
Resim
Çalışmanızı depolamak için Kaydet ve Farklı Kaydet komutlarını kullanabilirsiniz.

 Resim


 Belgenizi Microsoft Word 2010 veya Microsoft Office Word 2007 dışında bir yazılım kullanan kişilerle paylaşmak istiyorsanız veya belgeyi başka bir bilgisayarda açmayı planlıyorsanız, belgeyi nasıl ve nereye kaydedeceğinizi seçmeniz gerekir . Belge için bir ad yazın ve sonra Kaydet 'e tıklayın. Öğrenciyseniz bu özellik inanılmaz işe yarıyor. Örneğin belgenizi herhangi bir flash diske kaydedin ve kırtasiyelerde rahatça çıkartın..

 Resim




3 yorum:

  1. yaaa sen gene olaaaaaysın İMRAAAN EFSANEEESİİNN ADAMSSIIIN:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim sevgili takipçim faydalı olduysa ne mutlu bana

      Sil
  2. MİKKEMMMEEEL OLMUŞŞŞ ANLATMAYA GEREK YOKKK SEN EFSANESİNNN KİNG KİNGGG:)

    YanıtlaSil